Iedereen heeft wensen, dromen en standaarden. Niet in het minst wanneer het om het dak boven je hoofd gaat. Voor sommige mensen is een dak boven je hoofd een praktische zaak. Dicht bij het werk, niet te duur en makkelijk in het onderhoud. Dit zijn over het algemeen mensen die beter af zijn met een huurwoning. Voor deze groep is een woning van ondergeschikt belang aan hun carrière of levensstijl.
En dan is er een tweede groep. Mensen die een thuis zoeken. Mensen die aan het eind van een lange werkdag naar huis gaan en die bij het openen van de voordeur het gevoel hebben dat ze thuis zijn. Mensen die wellicht op zoek zijn naar een grotere woning wegens kinderplannen of die meer ruimte willen vanwege hun hobby’s of die een kantoor aan huis willen. Dit zijn de mensen die op zoek gaan naar een koopwoning.
Nu is huren vrij eenvoudig. Je betaald een vaste prijs per maand, vaak inclusief onderhoudskosten en bij particulier huren zelfs inclusief gas, water en licht. Dit is lekker makkelijk want je weet precies wat je (maandelijks) betaald.
Kopen is echter andere koek. Inkomensverklaringen, hypotheekgesprekken, eigen geld, de lijst gaat door en door. Dat is niet zo gek omdat het hier een zakelijke transactie betreft. Toch is het kopen van een huis vaak een emotionele gebeurtenis. Bij het zoeken van een woning ben je aan het wachten op het ‘wauw’ gevoel. Het huis waarvan je denkt ‘ja, daarin ga ik mijn toekomst opbouwen’.
Stel je de frustratie eens voor wanneer je je droomhuis gekocht hebt en er blijkt dan jaren aan achterstallig onderhoud te zijn waarvoor jij moet gaan betalen. Er treedt dan een andere emotionele reactie op die de situatie in huis niet zal verbeteren. Zorg er daarom altijd voor dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voordat je ergens je handtekening onder zet. Met een bouwkundig rapport sta je sterker in je onderhandelingen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan nadat de deal rond is.