Aankoopkeuring
Hebt u een nieuwe woning op het oog? Dan hebt u inzicht in de bouwtechnische staat van dit pand nodig. Als koper heeft namelijk een onderzoekplicht. Door een aankoopkeuring te laten uitvoeren, verzamelt u waardevolle informatie. Zo voorkomt een mogelijke miskoop en/of onverwachte kosten voor herstelwerkzaamheden. Met een aankoopkeuring weet u precies waar u aan toe bent.
Wat houdt een aankoopkeuring in?
Tijdens de aankoopkeuring checkt de bouwinspecteur de bouwkundige onderdelen en installaties van het pand op functionaliteit, werking en mankementen. De opdrachtgever is hierbij aanwezig, zodat de inspecteur zijn bevindingen ter plekke kan toelichten en vragen direct beantwoorden.
Bij een appartement keurt de inspecteur alleen het privégedeelte en de vanuit het appartement zichtbare, gemeenschappelijke ruimte.
Welke bouwonderdelen worden geïnspecteerd?
- Fundering
- Kelder en kruipruimte
- Vloerconstructies
- Trappen
- Dakconstructies
- Buitengevel
- Schilderwerk
- Sanitair en keuken
- Binnenmuren, deuren en kozijnen
- Buitenkozijnen, beglazing, hang en sluitwerk
- Gas, water en vuilwaterinstallaties
- Elektrische installatie, aarding/aardlekschakelaar
- Verwarmingsinstallatie
- Goten en hemelwaterafvoeren
- Ventilatievoorzieningen
- Bijgebouwen
Wat krijgt u na afloop van de aankoopkeuring?
U ontvangt binnen twee werkdagen digitaal een bouwtechnische rapport met een fotoreportage, omschrijving van de gebreken, kostenraming en onderhoudsadvies voor de eerste 5 jaar.
Laat u de keuring voor het ondertekenen van het koopcontract uitvoeren? Dan kunt u in het contract laten opnemen dat de koop alleen doorgaat als het pand bouwtechnische in orde is.